Reunie 2010
SCHOOLGEBEUREN
(Uit Flits 2010) Een groot aantal reünisten heeft bij de inschrijving te kennen gegeven graag een bezoek te willen brengen aan het voormalige HBS-gebouw aan het Thorbeckeplein.
Tot mijn verrassing meldt een buitengewoon groot aantal zich op tijd bij de achteringang, na de auto op het schoolerf of ergens ‘op de berg’ te hebben geparkeerd.
Ik neem de ‘honeurs’ waar en heb daarmee de primeur bekende en nog niet bekende oud-schoolgenoten te mogen ontvangen. De benodigde badges liggen op alfabetische volgorde klaar om te worden opgedaan en dan kan iedereen op eigen gelegenheid bijna alle lokalen inlopen.
Sommigen hebben het schoolgebouw voor het laatst van binnen gezien in 1971 bij het honderdjarig bestaan van wat toen de Rijksscholen-gemeenschap heette. Anderen waren nog deelnemer aan een eerdere grote schoolreünie, maar het is ook mogelijk dat een aantal reünisten niet meer aan het Thorbeckeplein is geweest sinds zij eindexamen deden.
Zoals bekend, is het gebouw uit 1921 nu in gebruik bij het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt dat in 1376 als Latijnse school werd gesticht door de Broeders des Gemeenen Levens. JvO ging school aldaar. Pikant detail is dat in 1923 het gymnasium ook al verhuisde naar het oude gebouw van de R.H.B.S., toen gelegen aan Plantsoen West.
Bij het binnenkomen van het schoolgebouw valt direct op dat het interieur licht is door de kleuren die zijn gekozen voor de deuren, de panelen en de kozijnen.
De gladde vloerbedekking is over de oorspronkelijke granieten gangvloeren gelegd. Ik kan niet aan de indruk ontkomen dat niets meer herinnert aan de onmiskenbare somberte die het inwendige van het schoolgebouw in onze tijd had.
Belangrijke en opvallende vernieuwing is te vinden bij de toileteenheden. Ook is er nu ruimschoots gelegenheid om te douchen na de gym- en sportlessen.
Bah, wat was dat eigenlijk smerig in die jaren vijftig v.d.v.e. Na partijtjes ‘foé-bele’ op ’t Olympiaveldje (zo werd het genoemd door de Quickboys en Houtman nam het over!) kon je je weer in je gewone dagelijkse kloffie kleden. En dan vies zitten zweten in de les die erna kwam.
Ruime en lichte kleedruimtes bij de sportzalen, alles ondergebracht in de nieuwbouwcontainer op het schoolerf.
De oorspronkelijk gymzalen beneden en boven hebben een andere bestemming gekregen. Op de b.g. is een handvaardig-heidslokaal ingericht, waar aan het plafond nog iets is te ontdekken dat herinnert aan ringen en touwen. De bovenzaal was in onze tijd zowel gymzaal, activiteitenruimte (lesconcerten, toneel, samenkomsten), als examenlokaliteit. Nu is daar een kantine voor de leerlingen ingericht met bar en automaten.
Er is een heus podium gebouwd, waar ongetwijfeld de muzen aanbeden worden. De zolderverdieping is een openbaring.
Op de zolder kwam in onze tijd (bijna) nooit iemand. Ik moest er een keer samen met Coen iets opzoeken. Iets dat dienstig leek te zijn voor de A.H.B.S.C. ik kan mij herinneren dat het er stoffig en donker was. De modeltrein, die er volgens sommigen rondgereden zou hebben, kan ik mij niet herinneren. Was die modelspoorweg echt van de toenmalige directie? Waarom zo’n openbaring? Nou, die zit ‘ m in de lichtinval en alweer de kleuren. Maar vooral in de bestemming als mediatheek. Honderden boeken en dvd’s netjes gerangschikt op schappen en op diverse tafels monitors, aangesloten op het netwerk van de school. Een uitrusting in optima forma om te voldoen aan de eisen die Het Studiehuis stelt.
Zo rond kwart voor elf wordt het tijd weer naar beneden te gaan en ons bezoek af te sluiten. De opgetogen reacties die ik opvang, zijn bemoedigend. Ik begin mij zelfs af te vragen of in het vervolg iets attractiefs moet worden geboden als een introductie tot de reünie.
Met een attentie uit naam van de Reünisten RHBS-MMS bedank ik Guus Oor, die ons de gelegenheid heeft gegeven vrijelijk door de school te gaan.
“De man die ons rondleidde, bracht zijn verhaal met verve” , vertrouwde Francien Broers mij toe.
Maak jouw eigen website met JouwWeb